Nurmijärven Kivi-juhlat ry.

Ensimmäinen Kivi-juhla 1953

Taaborinvuorella Palojoen kylässä

Nurmijärven Kivi-juhlat ry on tehnyt Aleksis Kiven tuotantoa tunnetuksi yhtäjaksoisesti yli 65 vuoden ajan. Kivi-juhlat on maamme vanhin harrastaja- ja talkoovoimin toteutettu kesätapahtuma, joka on järjestetty vuodesta 1953 alkaen.

Perinteinen esityspaikka on Kiven lapsuuden leikkipaikka Taaborinvuori. Kivi itse antoi Raamatusta löytämänsä nimen mäntyiselle kalliolle, jolla kansalliskirjailijan keinumännyt ja leikkikirkko edelleen ovat.

Kivi-juhlat tarjoaa tunnelmallisessa museoympäristössä aitoa, sydämellä tehtyä teatteria, joka kuvaa suomalaisen ihmisluonnon sisukkuutta ja viljelee maanläheistä huumoria. Nousevaan katsomoomme mahtuu 720 katsojaa, joista 450 katetuille paikoille. Se on suurimpia harrastajanäyttämökäytössä olevia katsomoita.

Kivi-juhlien ohjelmistossa on ollut Aleksis Kiven tuotantoa lukuisina sovituksina: Seitsemän veljestä, Nummisuutarit, Kihlaus, Vuoripeikot, Olviretki, Lea, jne. Ohjaajina ovat olleet mm. Vilho Siivola, Ari Laine, Mikko Majanlahti, Mikko Viherjuuri, Väinö Lahti, Arto Myllärinen, Markku Savolainen, Paavo Liski, Katriina Honkanen, Timo Bergholm, Antti Sevanto, Hannu Huuska, Kai Lehtinen, Samuli Reunanen ja Atro Kahiluoto. Tänä kesänä ohjaa jälleen Samuli Reunanen.

Taaborinvuori ja lähiseutu

Aleksis Kiven syntymäkodin vieressä kohoaa mäki, jonka Aleksis nimesi Raamatun mukaan Taaborinvuoreksi. Paikka oli tuolloin yksi kylän lasten leikkipaikoista ja nuorison keinumäki. Niiltä ajoilta mäellä on yhä jäljellä kelottuneet keinumännyt ja "leikkikirkko", jossa Aleksis saarnasi muille lapsille kirkonmenoja leikittäessä. Aleksis Kiven syntymäkotimuseo sijaitsee Taaborinvuoren juurella.

Alueelle rakennettiin 1970- ja 1980-lukujen taitteessa museoalue, jolle siirrettiin rakennuksia eri puolilta Nurmijärveä. Näyttelyt kertovat menneisyyden arkipäivästä Nurmijärvellä: mitä syötiin, missä nukuttiin, mitä olivat iltapuhteet, mitä kapiot, mikä sai ihmiset lähtemään Helsinkiin, kuinka opittiin lukemaan ja mitä luettiin. Näyttelyissä lähdetään ajallisesti 1800-luvulta Aleksis Kiven teoksissa esiintyvien kuvausten kautta ja päädytään 1930-luvulle.

Lisätietoja museoista Nurmijärven museon sivuilta:Kivi-juhlien näytäntöviikonloppuina Taaborinvuorella on mahdollisuus ostaa mm.:

- Kivi-juhlien t-paidat 15/10/5 €
- Kivi-juhlien istuinaluset 2 €

- Kivi-juhlien historiikki (1952-2002) "Minä siivet selkääni saan" 10 €

Kivi-juhlat Facebookissa
Kivi-juhlat Youtubessa
_________________________________________________________________________________________

Haluatko mukaan Kivi-juhlien käytännön toimintaan?

Taaborinvuoren teatteriesityksien toteuttamisessa Kivi-juhlilla on tarjolla paljon erilaista käytännön tekemistä mm. lavastukseen, puvustukseen, lipunmyyntiin, liikenteenohjaukseen ja kahvilatoimintaan liittyen. Ottakaa yhteyttä ja kertokaa omista pienistäkin osallistumismahdollisuuksistanne - tervetuloa mukaan Taaborinvuoren tapahtumiin!

Lisätietoja:

050 584 1834 ke 12-15

toimisto@kivijuhlat.fi

Kivi-juhlien tuotteita kesällä 2011.