Puheenjohtajan terveiset!

22.12.2023

" Iloitkaat ja riemuitkaat, nyt on meillä joulu!"

Aleksis Kivi


24.6.2023

" Tämähän on vain leikki"

-A.Kivi

Kesän 2023 ensi-ilta lähestyy, tällä kertaa esitämme Canzion. Sitä ei ole Kivi-juhlilla ennen nähtykään kokonaisuudessaan, vain pieniä osia. Canzion tapahtumat sijoittuvat Italiaan, niinpä Taaborinvuorelle on rakennettu linna talkootyönä- Maija Tervosen opastuksella ja talkootiimin avustamana. Talkootyönä on tehty myös upea puvustus. Kiitos Päivi Uusitalo, Kaarina Nousiainen, Helena Havulehto ja Hannele Rautakoski.

Canzio on suurten tunteiden, miekkailun, musiikin, tanssin ja intohimon sävyttämä näytelmä. Vaikutteet tulevat suoraan Shakespearista ja antiikin tragedioista. Niin Canzio on huumorilla höystetty tragedia, joka ansaitsee tulla nähdyksi. Rakkaus, intohimo tekee ihmisestä sokean ja kasvojaan ei voi menettää. Myös tässä teoksessa Aleksis Kivi on nähnyt armon mahdollisuuden, jos ei tässä elämässä, niin tuonpuoleisessa.

Ohjaaja Hanna Lekander on tehnyt tämän työn intohimoisesti, tarkasti, vaivojaan säästämättä, siksipä kokonaisuus on upea. Tulkaa katsomaan 29.6. - 2.7. ja 15.8. - 23.8.

Taaborilla tavataan!

Pj. Lea

Puheenjohtajan terveiset
21.12.2022
Kauvan elää iloinen mieli!
A. Kivi
Vuosi 2022 oli Kivi-juhlien juhlavuosi. Seitsemänkymmentä vuotta on Taaborinvuorella tehty laadukasta harrastajateatteria Aleksis Kiven lapsuuden maisemissa. Se on hieno saavutus, mikään traditio ei kanna, jos sen eteen ei tehdä työtä.

Juhlavuoden näytelmänä oli luonnollisesti Nummisuutarit- sillähän toiminta alkoikin mäellä. Tällä kertaa Nummisuutarit nähtiin jälleen uudella twistillä, varsin nykyaikaisella näkökulmalla. Kivi elää ajassa ja Kiven teksti sopii myös tähän päivään.

Näytäntökausi saatiin vihdoinkin toteutettua normaalisti koronan jälkeen ja suurin osa yleisöstä oli ihastunut Elina Kilkun versioon Nummisuutareista, jossa roolit vaihdettiin niin, että miesrooleista tuli naisrooleja ja naisrooleista miesrooleja. Tämä toi esitykseen aivan uudenlaista herkkyyttä ja loppujen lopuksi kysehän on ihmisyydestä, ei sukupuoliroolista.

Onnistuneet 70-vuotisjuhlat pidettiin 20.11. Nurmijärven yhteiskoululla. Aktiivinen vuosi oli vuosi 2022.
14.6.2022

Tilulii!

Nyt on aika juhlia, Kivi-juhlat täyttää seitsemänkymmenta vuotta, vaikka maailmanjärjestys on jokseenkin sekaisin. Koronan laantumisen jälkeen luulimme jo tulevan helpotuksen, mutta sitten saimme uusia maailmanpoliittisia huolia. Näissä epävarmoissa oloissa tarvitaan entistä voimallisemmin myös kulttuuria ja sen tuomaa hyvinvointia.

Tänä kesänä esitämme Nummisuutarit ohjaaja Elina Kilkun tulkitsemana. Mikäpä sopisikaan paremmin tämän juhlavuoden ohjelmistoon kuin Nummisuutarit. Se on Suomen suosituimpia näytelmiä ja toiminta Kivi-juhlilla alkoi nimenomaan Nummisuutareilla. Tänä kesänä tämän klassikon tulkinta saa uuden mielenkiintoisen näkökulman, onhan tämä Nummisuutarit niin juureva, että tulkinnalla voi leikitellä myös Taaborinvuorella, Kiven lapsuuden maisemissa.

Kivi-juhlien alaisuudessa toimiva lasten ja nuorten Teatteri Pikku Kivi jatkaa toimintaansa tuoden Kivi-juhlille tulevaisuuden näyttämöiden tekijöitä ja kokijoita. Klassikkoa tulkittiin myös Teatteri Pikku Kiven tämän kesän ohjelmistossa. Taaborinvuoren valtasivat 8. -9. 6. 2022 "Hölmöläiset".

Talkoovoima on edelleenkin Kivi-juhlille tärkeä, arvokas voimavara. Ilman talkoolaisia toiminta ei pyörisi. Lämmin kiitos teille kaikille talkoolaisille, jotka annatte arvokasta aikaanne Kivi-juhlien onneksi: näyttelette, siivoatte, tarjoilette, myytte, rakennatte, ohjaatte liikennettä, valvotte järjestystä, suunnittelette...lista on loppumaton. Lämmin kiitos kuuluu tietenkin myös kaikille Kivi-juhlien tekijöille. Jatkamme yhdessä Kiven tuotannon, elämän sekä aikakauden tunnetuksi tekemistä.

Kivi-juhlat on uudistumiskykyinen, ensi kesänä 2023 tuomme näyttämölle ensimmäistä kertaa näytelmän Canzio, Hanna Lekanderin ohjaamana. Tämä näytelmä osoittaa Kiven kiinnostuksen Shakespeariin ja Antiikin tragedioihin. Teos pureutuu ikiaikaisiin teemoihin- rakkauteen, pettymykseen ja kunniaan, huumoria unohtamatta.

" Elämä on iloleikki! "20.12.2021

Tilulii!

Täällä jälleen pandemia kourissa ollaan. Nyt leviää OMIKRON, nopeasti, mutta varmasti. Onneksi ehdimme syksyllä tehdä riemastuttavan Olviretken ja vielä Impivaaran joulunkin 13.12. 2021. Koronapassi mahdollisti tilaisuuksien järjestämisen. Nyt jonotetaan kolmansia rokotteita, jotta voitaisiin elää mahdollisimman normaalisti. Kukapa olisi kymmenen vuotta sitten osannut arvata kaiken tämän. Niin muuttuu mailma.

Niin pandemia kestää aikansa ja aloittelemme varmasti juhlavuoden valmistelut heti tammikuussa etäyhteyksin, senhän jo osaamme. Kivi-juhlat täyttää tulevana vuonna jo seitsemänkymmentä vuotta! Luvassa on Elina Kilkun ohjaama huikea Nummisuutarit - Niin muuttuu mailma. Railakas ja raikas tulkinta klassikosta, jossa näyttämö täyttyy laululla, tanssilla, vauhdilla ja vaarallisilla tilanteilla. Nummisuutarin Eeva lähtee katastrofaaliselle, mutta koomiselle kosiomatkalleen. Ensi-illan pitäisi olla 30.6.2022

Juhlavuonna on taas muutakin uutta tarjolla mm. kesäkuun alussa saamme nauttia seminaarista klassikkojen uudet tulkinnat, mutta seuratkaa Kivi-juhlien sivuja ja viestintää, niin pysytte ajan tasalla. Nyt on aika rauhoittua joulun viettoon. Toivon kaikille iloa ja rauhaa! Lämmin kiitos kaikille Kivi-juhlien toimijoille ja tukijoille. Teemme kaikki arvokasta kulttuurityötä.

" ...Niin mökissä kuin komeassa kartanoissa on iloa ja rauhaa" ..


Lea Hirvasniemi-Haverinen

Kivi-juhlien puheenjohtaja5.7. 2021

Viime viikolla vietimme Seitsemän veljeksen "Muistajaisia" , sillä jouduimme perumaan kesäkuun esitykset, kiitos koronan. Onneksi ennätimme esittää tämän raikkaan ja energisen version veljeksistä viime kesänä. Monen katsojan mielestä se oli paras versio, jonka he olivat nähneet. Tosin kovin musertaa sydämiämme tämä hetki, tuntuupa vielä sieraimissamme esityksen haisu ja kaipuu.

Mutta uutta löylyä! Jotta tulevaisuudessakin voimme juhlia Kivi-juhlia, kipeitä päätöksiä on uskallettava tehdä. Kaikki hyvin, elokuussa näemme Olviretken, johon Aleksis Kivi on saanut innoituksensa lehtiuutisesta. Tämä railakas farssi muuttuu yhä riemullisemmaksi Samuli Reunasen taitavissa käsissä ja Neea Koskisen valloittavissa koriografioissa. Liput kannattaa varata ajoissa, tänä kesänä kuulemma taistellaan lipuista. No ilman koronaa Taaborille mahtuu ainakin 720 katsojaa.

Ensi kesää valmistellaan myöskin parhaillaan. Suunnitelmissa on tuoda näyttämölle Nummisuutarit työnimellä " Niin muuttuu mailma, Nummisuutarit" Elina Kilkun ohjaamana. Ensi vuonnahan Kivi-juhlat täyttää komeat 70 vuotta.

" Kauan elää iloinen mieli! "

12.2020


Heisaa!

"Mutta niin muuttuu mailma"...

Elämme erikoisia aikoja. Tuntuu, että maailmankirjat ovat aivan sekaisin. Ennen toivottiin yhdessä tekemistä ja yhteistyötä ja läheisyyttä, nyt pitää osata ottaa etäisyyttä ja turvavälejä ja varoa turhia kontakteja. Aivan hullunkurista, mutta maailmassa riehuu pandemia, joka on saatava kuriin.

On ollut haastava vuosi. Tänä vuonna tuli kuluneeksi 150-vuotta Aleksis Kiven Seitsemän veljeksen ilmestymisestä. Luonnollisesti halusimme juhlan kunniaksi esittää tämän loistavan näytelmän Kivi-juhlilla. Kovasti jännitimme, onnistuuko tämän näytelmän esittäminen pandemian keskellä. Jouduimme siirtämään esitystä kesäkuusta elokuuhun. Onneksi kesä, kuuliainen kansa ja tiukat valtiovallan toimet saivat koronan kuriin ja elokuussa pääsimme ihastuttamaan (ja vihastuttamaan) esityksellämme yleisöä, joka oli uskaltautunut tulemaan ulkoilmateatteriin tiukkojen tartuntatautiohjeiden vallitessa. Turvavälit, käsien desinfiointi, turhien kontaktien vältteleminen onnistui ja esitykset saatiin vietyä maaliin noin 2400 yleisön kera.

Ohjaajaksi olimme saaneet loistavan Samuli Reunasen. Hän halusi tällä kertaa nähdä naiset veljeksinä, löytääkseen uutta kulmaa tähän upeaan teokseen. Nähtiin todella jotain uutta, herkkää, taitavaa roolityötä, kunnioittaen Kiven tekstiä, piiruakaan sitä muuttamatta. Naiset esittivät veljeksiä, eivät siskoksia, niin kuin jotkut ehkä erheellisesti luulivat. Teatterissa on kaikki mahdollista, kuka tahansa voi esittää mitä tahansa roolia. Se on sitä teatterin taikaa... Samuli ei aliarvioinut katsojia, vaan luotti juuri heidän mielikuvitukseensa. Näytelmän alussa katsojat huomasivat, että veljekset olivat naisia, mutta lopussa se oli unohtunut. Niin väkevästi näyttelijät roolinsa tekivät.

Saimme kritiikkiä näytelmästä, huolimatta siitä, oliko sitä katsottu. Saimme myös valtavasti ylistävää ja positiivista palautetta näytelmän nähneiltä. Suosittelisin kuitenkin esitystä lämpimästi kaikille, se voikin yllättää positiivisesti.

Kivi-juhlia on arvosteltu liian rohkeista "irtiotoista", mutta maailma muuttuu ja myös Kivi-juhlien on pystyttävä uudistumaan. Samaa ohjausta tai näytelmää ei vuodesta toiseen haluta katsoa, vaan kaivataan jotain "uutta". Sitähän näistä klassikoista löytyy taitavien ohjaajien käsissä. Olivathan jo ensimmäiset ohjaukset tulkintaa Kiven upeasta tekstistä. Nämä tuoreet, rohkeatkin tulkinnat houkuttelevat uutta yleisöä kansalliskirjailijan teosten ääreen ja sehän on Kivi-juhlien tehtävä, Aleksis Kiven tuotannon, elämän ja aikakauden tunnetuksi tekeminen.

"On joulu-ilta. Ilma on suoja, harmaat pilvet peittää taivaan ja vasta tullut lumi peittää vuoret ja laaksot. Kuuluu metsästä hiljainen kohina, teeri illastaa urpuisessa koivussa ja tilhiparvi punoittavassa pihlajassa, ja harakka, männistön kärkäs neito, kantelee varpuja vastaisen pesänsä perusteeksi. Niin mökissä kuin komeassa kartanossa on iloa ja rauhaa, niin myös veljesten pirtissä Impivaaran aholla."

Hyvää joulua!

Lea Hirvasniemi-Haverinen,
Kivi-juhlien puheenjohtaja

2020


Heisaa!


Tervetuloa Taaborinvuorelle, Kivi-juhlille! Jo vuodesta 1953 olemme saaneet täällä ylläpitää kansalliskirjailijamme Aleksis Kiven tuotantoa ja kertoa hänen elämästään ja aikakaudestaan. Onneksi pandemiakaan ei estä meitä nauttimasta kirjailijan pääteoksen Seitsemän veljeksen juhlavuodesta. Vaikka teos julkaistiin ensimmäisen kerran 150 vuotta sitten, sen ajatukset soveltuvat myös tähän päivään. Onhan teos kasvutarina vailla vertaa, kunnon klassikko, josta ammentaa ajankohtaisia teemoja kulloiseenkin maailmantilanteeseen.

Tämä on myös juhlavuosi siinä mielessä, että kyseessä on Kivi-juhlien 10.versio veljeksistä. Ensimmäisen kerran veljeksiä esitettiin vuonna 1959, sitä ennen mäki oli pyhitetty Nummisuutareille. Ari Laineen veljekset päätyivät Taaborinvuorelle mutkien kautta, mutta näytelmä osoittautui heti yleisömenestykseksi. Sen jälkeen veljeksiä on nähty säännöllisin väliajoin mm. Väinö Lahden, Paavo Liskin, Mikko Viherjuuren, Katriina Honkasen sekä Kai Lehtisen ohjaamana. Ovatpa Veljekset tehneet Nummisuutareiden kanssa kiertueita Amerikan mantereellakin useaan otteeseen sekä vierailleet Espanjan Fuengirolassa. Ja aina veljekset puhuttavat yleisöään ja esittäjiään omaan aikakauteen soveltuvalla tavalla. Tänä kesänä nähdään Samuli Reunasen raikas tulkinta, joka tuskin jättää ketään kylmäksi.

Kivi-juhlat elää edelleenkin pitkälti talkootyön voimin, toki meillä on myös palkattua työvoimaa, mutta näyttelijät näyttelevät edelleen taiteen palosta ja kahviomme ja maan mainio makkaragrillimme on täynnä auttamisenhaluisia talkoolaisia. Tosin vireä johtokuntamme ja toimistonhoitajamme toimii myös järkähtämättä talkooväen hankkimiseksi. Kivi-juhlat kasvattaa myös omaa jälkikasvuaan taiteen perusopetusta antavassa Teatteri Pikku Kivessä ja nähdäänpä monta pikku kiveä myös tässä esityksessä. Näyttämöllä on tulevaisuus turvattu.

Kivi-juhlat omistaa Nurmijärven kunnan kanssa yhdessä Taaborinvuoren ja yhdessä sitä on kunnostettukin viime vuosina ahkerasti. Viime kesänä uusittiin Karrin pärekatto ja aikeissa olisi jo tänä vuonna uusia aittojen pärekatot. Talkoita riittää, mutta myös taitavaa talkooväkeä. Kiitos siitä! Jos kiinnostuit, mukaan mahtuu. Korona on opettanut sen, ettet voi koskaan tietää, mitä tulevaisuus tuo tullessaan, mutta jos kaikki hyvin käy täyttää Kivi-juhlat lähivuosina komeat 70 vuotta.

"Annapas kesän tulla..."

21.12.2019


" Niin mökissä kuin komeassa kartanossa on joulurauhaa..."

Näin joulun alla on perinnekeskustelu käynyt kuumana. Asiat , jotka ovat ennen olleet itsestäänselvyyksiä, vaativatkin uuden kulman ajattelulle. Monikulttuurisuus haastaa uusiin tapoihin ajatella asioita. Mutta perinteitä ei saa unohtaa kaiken uuden keskelläkään, muuten ne eivät enää jää elämään. Meillä Kivi-juhlilla on itsestäänselvyys, että vaalimme perinteitä. Kivi-juhlien tehtävähän on Aleksis Kiven elämän, tuotannon ja aikakauden tunnetuksi tekeminen. Se ei tarkoita kuitenkaan sitä etteikö toiminnan pitäisi myös uudistua. Ei kuitenkaan uudistumista uudistumisen vuoksi vaan tarkoituksenmukaisesti ja sopivissa määrin tähän päivään päivittyen.

Tänä vuonna ollaan uudistuttu ja uudistettu reippaasti. Ohjelmistossa oli loistava Katriina Honkasen käsikirjoittama ja ohjaama näytelmä Rosvot- Balladi joutomiehistä, joka ei ollut Kiven tekstiä, mutta kuvasi kuitenkin Kiven aikakautta. Ilta toisensa jälkeen mäeltä poistui tyytyväisiä katsojia, jotka olivat tulleet esityksestä kosketetuksi, teatteria parhaimillaan.

Taaborinvuorelle on rakennettu uusi kahvilarakennus ja Kivi-juhlat on kunnostanut näyttämörakennus Karrin pärekaton. Yllättäen myös talkooväkeä on tullut toimintaamme lisää. Ja Aleksis Kiven tuotanto , se elää vahvasti näin juhlavuoden aattona. Tulevana vuonna on kulunut 150 vuotta "Seitsemän veljeksen" julkaisemisesta. Luonnollisesti "Seitsemän veljestä " on myös Kivi-juhlien päätuotanto vuonna 2020. Sen tulee meille ohjaamaan Samuli Reunanen, joka on jo nyt löytänyt uusia , raikkaita näkökulmia teokseen. Luvassa on varmasti tunteiden vuoristorataa, mikäli on uskominen eilen julkaistuun rooliluetteloon. Jo se herätti hilpeyttä ja positiivista hyrinää.

Kiitos kaikille, jotka ovat mahdollistaneet tämän toiminnan. Nyt on aika rauhoittua omien jouluperinteiden tai perinteettömyyden äärelle kunnioittaen muiden tapoja ja luottaen myös omiin näkemyksiinsä.

" aatosta juhla korkein "

Lea Hirvasniemi-Haverinen,

Nurmijärven Kivi-juhlat ry:n puheenjohtaja
5.6.2019

” Jokaiselle on osansa annettu…”

A.Kivi

Arvoisa yleisö, lämpimästi tervetuloa Kivi-juhlille!

Kivi-juhlien tehtävä on Aleksis Kiven elämän, hänen tuotantonsa ja aikakautensa tunnetuksi tekeminen. Kivi-juhlia on järjestetty jo vuodesta 1953 lähtien. Perinteinen esityspaikka on Kiven lapsuuden leikkipaikka Taaborinvuori, jonka Kivi nimesi itse Raamatusta löytämänsä paikan mukaan.

Kivi-juhlien kesä 2019 on tapahtumarikas. Tänä kesänä satsataan Aleksis Kiven aikakauden tunnetuksi tekemiseen. Rosvot – balladi joutomiehistä on kesän päätuotanto , mutta tapahtuu Taaborinvuorella paljon muutakin. Alkukesästä voidaan ihailla PIENIÄ KIVIÄ näyttämöllä ja loppukesästä lauletaan yhdessä. Elokuussa näyttämölle palaa myöskin uudistettu Paloon nallikat. Tänä kesänä Kivi-juhlien näyttämölle kiipeää kaiken kaikkiaan yli satapäinen joukko harrastamaan, tuottamaan elämyksiä ja nauttimaan yhdessä tekemisen riemusta lumoavan luonnon ääressä.

Kilpailu yleisöstä on kuitenkin kovaa, sillä laadukkaita kesäteattereita löytyy Suomessa joka niemestä ja notkosta. Kesä on myös täynnä toinen toistaan mielenkiintoisempia tapahtumia, puhumattakaan sosiaalisen median vetovoimasta. Hienoa, että valitsit juuri Kivi-juhlien järjestämän tapahtuman! Kivi-juhlat on aina halunnut panostaa laatuun ja taitaviin ohjaajiin, jotta harrastajat saisivat mitä parhainta opetusta ja ohjausta ja yleisö ammattimaisesti tehtyä teatteria. Upeat Rosvojen ammattilaiset eivät päästä harrastajanäyttelijöitään helpolla, vaan näyttelijät viedään mukavuusalueensa ulkopuolelle. Siellä tapahtuu oppiminen ja kehittyminen ja esiintyjät pääsevät loistamaan näyttämöllä.

Talkootyö on Kivi-juhlien vahvuuksia, pytinki jos toinenkin nousee tarpeen vaatiessa pystyyn ja hyvää yhteistyötä tehdään mm. Palojoen kyläyhdistyksen kanssa. Kahvikupposen äärelle pääsee myös talkooväen ansiosta. Ilahduttavaa on, että talkootoiminta houkuttelee edelleenkin yhteistoimintaan sekä näyttämöllä että sen ulkopuolella. Olemme kaikki voittoa tuottamattoman yhdistyksen vapaaehtoisia kulttuurityöntekijöitä. Lämmin kiitos siitä!

Kivi-juhlat jatkaa myös tulevaisuuden rakentamista. Rosvoissa esiintyy paljon lapsia ja nuoria ja Kivi-juhlien alaisuudessa toimiva, taiteen perusopetusta antava, Teatteri Pikku Kivi, pohjautuu suomalaiseen kulttuuriin ja vahvaan Aleksis Kiven perinteeseen.

Ensi kesänä, 2020 näemme jälleen Aleksis Kiven tuotantoa, sillä Samuli Reunanen ohjaa Seitsemän veljestä. Tuolloin vietetään näytelmän juhlavuotta, sillä se ilmestyi ensimmäisen kerran keväällä 1870.

” Kova leikki on tämä elämä ja maailma. ”

A.Kivi

Lea Hirvasniemi-Haverinen,

Nurmijärven Kivi-juhlat ry:n puheenjohtaja

______________________________________________________

7.12.2018

Impivaaran joulu

Tulevana sunnuntaina 9.12. klo 17.00 Monikkosalissa nähdään jo perinteeksi muodostunut

Impivaaran joulu. Esitämme sitä jo kuudetta kertaa.

Impivaaran joulussa yhdistämme voimamme Kivi-juhlien näyttelijöiden ja Teatteri Pikku Kiven kanssa.

Luvassa on isänmaallista tunnelmaa, näyttelijöiden jouluisia säveliä ja tietenkin Jukolan Tiernapojat uudistuneena. Tämän lisäksi Teatteri Pikku Kivi pohtii näytelmässään, tarvitaanko joululahjoja?

Impivaaran myötä toivon teille kaikille ihanaa joulua!

pj Lea

________________________________________________________

4.12.2018

Kivi-juhlat palkittiin 4.12.2018

VUODEN ALKIOLAINEN TEKO

"Nurmijärven Kivi-juhlat ry on tehnyt Palojoen oman kirjailijan, Aleksis Kiven, tuotantoa tunnetuksi yhtäjaksoisesti jo 66 vuoden ajan. Aleksis Kiven lapsuuden leikkipaikasta Taaborinvuoresta on kasvanut yhdistyksen pitkäaikaisen ja määrätietoisen työn ansiosta yksi maan tunnetuimmista kesäteattereista. Talkootyöllä ja innostuksella on tämän onnistumisessa ollut ja on edelleen ratkaiseva merkitys.

Kivi-juhlat ry:n toiminnassa yhdistyvät rakkaus kotiseutuun, ylpeys omasta paikalliskulttuurista sekä halu tehdä korkealaatuista kesäteatteria laajalle yleisölle."

Nurmijärvellä 4.12.2018
Nurmijärven Keskusta

Paula Huhtala , Juuso Jaakola-Siimes

Tervehdys,

Huomioiminen ja muistaminen tuntuu aina hyvältä. Olemme todellakin pyrkineet määrätietoisesti tekemään tunnetuksi Aleksis Kiven, kansalliskirjailijan tuotantoa, elämää ja aikakautta. Olemme myöskin pyrkineet edistämään niin suvaitsevaisuutta kuin sivistystäkin ja elävöittäneet maaseutua talkootunteja laskematta.

Kivi-juhlilla ovat kuntalaiset saaneet osallistua tekijänä ja katsojana yhteisölliseen toimintaan. Kiitos Nurmijärven kunnalle ja yhteiskumppaneille avusta ja tuesta.

Tulevaisuutta olemme pyrkineet turvaamaan mm. Teatteri Pikku Kiven toiminnalla.

Pj Lea

______________________________________________________

6.12.2018

Hyvää itsenäisyyspäivää!

" Vaan tiesipä hän missä löytyi se maa, se kallis maailmankulma, jossa Suomen kansa asuu, rakentelee ja taistelee ja jonka povessa lepäsivät isiemme luut. Hän tiesi sen rajat, sen meret, sen salaisesti hymyävät järvet ja nuo risuaitoina juoksevat hongistoiset harjanteet. Kotomaamme koko kuva, sen ystävälliset äidinkasvot olivat ainiaksi painuneet hänen sydämensä syvyyteen. Ja tästä kaikesta syntyi hänen tahtoonsa halua ja pyrkimistä kohden maamme onnea ja parasta."

________________________________________________________

20.5. 2018

” Ja heidän pitää käymän yhteiseen työhön! ”

A.Kivi

Ensimmäiset Kivi-juhlat vietettiin 66 vuotta sitten, kesällä 1953. ”Uskottiin tulevaisuuteen. Kansalliskirjailijan asemaan noussut Aleksis Kivi vahvisti suomalaisuutta ja sadat innostuneet nurmijärveläiset rakensivat juhlat.” ( Markku Jalava, Minä siivet selkääni saan, 2002 ) Juhlasta syntyi traditio, jota toteutetaan edelleen melkein harrastaja- ja talkoovoimin Kiven lapsuuden leikkipaikalla Taaborinvuorella. Kivi-juhlat tarjoaa edelleen aitoa, sydämellä tehtyä, laadukasta teatteria.

Miksi sitten haluamme tehdä Kivi-juhlia vuodesta toiseen? Vastauksemme on rakkaus ja yhdessä tekemisen riemu. Rakkaus taiteen tekemiseen, Aleksis Kiven kielen ja tradition ylläpitämiseen. Mikään perinne ei siirry sukupolvelta toiselle, jos sitä ei nähdä arvokkaana ja sen eteen ei tehdä työtä. Kansalliskirjailijan tuotantoa haluamme tehdä tunnetuksi täällä kirjailijan lapsuuden maisemissa. Kiitos Nurmijärven kunta toimintamme tukemisesta. Kiitos talkooväki ja harrastajanäyttelijät, että olette tekemässä johtokunnan kanssa arvokasta kulttuurityötä. Kiitos yleisö, että tulette katsomaan Kivi-juhlien tuotantoja aina uudelleen.

Tänä kesänä jatkamme toista kesää Rakkausjuhlaa. Esitämme Aleksis Kiven Kihlauksen sekä Yön ja päivän. Näytelmien ohjauksesta vastaa taiteilijaprosessori Atro Kahiluoto ja musiikin on Kiven runoihin säveltänyt Jarmo Romppanen. Jatkamme myös tulevaisuuden rakentamista. Teatteri Pikku Kiven, taiteen perusopetuksen ryhmän nuoret taiteilijat esiintyvät uudessa tuotannossa ”Paloon nallikat ”. Näytelmä ” Paloon nallikat ” on fiktiivinen kuvaus Aleksis Kiven lapsuudesta. Sen käsikirjoituksesta vastaa Irja Rättö , musiikista Jarmo Romppanen ja ohjauksesta allekirjoittanut. Rooleissa on Kivi-juhlien näyttelijöitä sekä Teatteri Pikku Kiven nuoria.

Kesällä 2019 näemme Katriina Honkasen ohjaaman Rosvot - Balladi joutomiehistä.

" Vallitkoon ilo ja riemu! "

____________________________________________________

22.12.2017

" Syödään ja juodaan, pojat, sillä nyt on meillä joulu, joulu kaikilla, niin elikoilla kuin ihmisilläkin ! "

A.Kivi

Vuodet, ne vierivät sukkelasti ja saamme jällen rauhoittua joulun viettoon kiireittemme keskeltä. Näin joulun alla on hyvä pohtia menneitä ja tulevia.

Vuosi 2017 oli itsenäisyytemme juhlavuosi. Kivi-juhlat kunnioitti itsenäistä Suomea tuomalla kansalliskirjailijamme kaksi pienoisnäytelmää, Kihlauksen ja Yön ja päivän Taaborinvuoren näyttämölle. Näytelmien pääteemana oli rakkaus. Mikäpä tähän maailmaan paremmin istuisikaan kuin rakkaus, siitä ei puhuta koskaan liikaa. Upeasta ohjauksesta vastasi Atro Kahiluoto ja musiikin näytelmiin sävelsi Jarmo Romppanen.

Yhteistyössä Nurmijärven opiston kanssa järjestimme yhteislauluillan, jossa laulattajana toimi taitava lauluntekijä Juha Tapio. Katsomo oli loppuunmyyty ja Taaborinvuori raikasi laulun riemusta.

Uusi uljas näyttelijäpolvi esitti kesäkuussa " Mestareita" Teatteri Pikku Kiven vallatessa Taaborinvuoren. Sama uljas porukka nähtiin myös Impivaaran joulussa Kivi-juhlien näyttelijöillä ja muilla vierailla höystettynä joulukuussa. Jukolan Tiernapojat loistavine esiintyjineen ovat olleet mukana Impivaaran joulussa alusta saakka- tällä kertaa he olivat vierailla vesillä. Impivaaran joulua esittettiin jo viidettä kertaa, mutta ensimmäisen kerran pääsimme esiintymään upeaan Monikkosaliin,talo kun valmistui syksyllä 2017.

Mitäpä tuo kesä 2018 tullessaan? Jatkamme Rakkausjuhlilla, mutta uuttakin on luvassa. Teatteri Pikku Kiven pidemmälle opinnoissaan edenneet oppilaat ja Kivi-juhlien näyttelijät esittävät Irja Rätön käsikirjoittaman näytelmän " Paloon nallikat ". Ohjauksesta on allekirjoittaneella kunnia vastata. Laulaakin saamme , mutta kenen kanssa , selviää kevään 2018 aikana.

Nyt hiljentykäämme joulun viettoon.

Hyvää joulua!

pj Lea

_______________________________________________________

6.6.2017

” Minä rakastuin häneen vahvasti.”

A.Kivi

Mikä tekee ihmisen elämästä niin merkityksellisen, että hän voi elää sovussa itsensä,ä ja ympäröivän yhteisön ja luonnon kanssa? Se on rakkaus, rakkaus toisiin ihmisiin, isänmaahan, äidinkieleen, luontoon, tieteeseen ja taiteeseen.”Rakkaus lievittää ja avaa sydämmen, sielun ja mielen. ”

Aleksis Kivi käsitteli teoksissaan paljon rakkautta. Niinpä vietämme tänä itsenäisyytemme juhlavuonna ja Kivi-juhlien 65.esitysvuonna Rakkausjuhlia. Esitämme täällä Taaborinvuorella Aleksis Kiven Kihlauksen ja Yön ja päivä.

Ensimmäisen kerran Kihlaus nähtiin 1967 Vilho Siivolan ohjaamana, 1977 sen ohjasi Essi Lehtimäki ja vuosina 1981-1982 Juhani Nuotto sekä vuosina 2002-2003 Katriina Honkanen "Kivimyrskyssä ". On siis kulunut tovi, kun Kihlaus on edellisen kerran nähty Kivi-juhlien näyttämöllä.

Tämän vuoden" Kihlauksen " ohjauksesta vastaa taitelijaprofessori Atro Kahiluoto ja musiikin on Kiven runoihin säveltänyt Jarmo Romppanen. Yö ja päivä nähdään puolestaan ensimmäistä
kertaa Kivi-juhlien näyttämöllä, Atro Kahiluodon taitavassa ohjauksessa.

”Ankara hetki, taivaan hetki ! ”

pj Lea


______________________________________________________

19.12.2016

" Sumunen ilma vuorilla väikkyy,

raskaasti pilvet käy,

hengittää kostee, suojanen tuuli

himmeäs männistös,

toki riemu lemmekäs

himmeydes hymyilee

kuin hääjuhla synkeäs yössä:

tullut on joulu-ilta. "

Hyvää joulua!

pj Lea

___________________________________________________

6.6.2016

Kivi-juhlien tehtävä on tehdä Aleksis Kiven tuotantoa, elämää ja aikakautta tunnetuksi ja tätä tehtävää
on ilolla, riemulla ja taiteen palolla toteutettu vuodesta 1953 lähtien.


Taaborinvuorella Kiven teokset ovat autenttisessa paikassa, kirjailijan omalla kotitantereella.Sitä paitsi ”Seitsemän veljestä” ja ”Nummisuutarit” ovat rakastettuja näytelmiä Suomessa. Nämä klassikot ovat kiinnostavia, niistä löytyy aina jotain uutta sanottavaa eri ohjaajien ja näyttelijöiden käsissä. Jokainen
sukupolvi tarvitsee omat nummisuutarinsa ja veljeksensä.


Kivi-juhlat saa edelleen voimansa talkoohengestä, ihmisten halusta olla mukana vaalimassa traditiota. Kiitos kaikille teille, jotka olette näitä juhlia tekemässä! Uudet tekijät toivotamme myös lämpimästi tervetulleiksi nauttimaan tästä ainutlaatuisesta Kiven hengestä.


”Niin
muuttuu maailma
” ja niin kehittyy myös Kivi-juhlat!
Toimintaa on laajennettu ja yhteistyötä mm. Nurmijärven kunnan kanssa on
lisätty.
Viime vuosina meitä on nähty perinteisten tapahtumien, kuten Kansanlaulukirkon
lisäksi, vapputapahtumassa Kiven patsaalla, erilaisissa juhlissa ja
kilpailuissa.
Joulun odotukseen on lanseerattu uusi tapahtuma ” Impivaaran joulu”.


Tämän lisäksi kuluvana kesänä järjestetään, elokuussa, ensimmäinen
yhteislauluilta Taaborilla, yhteistyössä Nurmijärven Opiston kanssa.

Nurmijärveläisille lapsille ja nuorille on järjestetäänmyös näytelmäkirjoituskilpailu,
joka päättyy vasta 1.9.2016.

Teatteritaiteen perusopetusta annetaan lapsille ja nuorille Teatteri Pikku
Kivessä. Tämä tuo uutta sukupolvea, intoa ja jatkuvuutta Kivi-juhlille.
Tänä vuonna Teatteri Pikku Kivi tuli valituksi alueellisen karsinnan kautta
valtakunnalliseen TEATRIS-päätapahtumaan Vaasaan

Tänä kesänä Nummisuutarit valtaavat Taaborinvuoren koko perheelle tarkoitetussa versiossa. Ohjauksesta vastaa Atro Kahiluoto ja näyttämöllä nähdään vanhoja ja uusia tähtiä.


Tervetuloa Taaborinvuorelle !

pj Lea

Mutta niitä kaloja,
joita ongimme, niitä saamme.”A.Kivi


24.12.2015

" Korkea juhla, ihana ilta

oljilla kultasil..."

Hyvää joulua!

10.10.2015

Tilulii!

Hyvää Aleksis Kiven ja suomalaisen kirjallisuuden päivää!

Tänään Hesingin Sanomissa oli mielenkiintoinen artikkeli Aleksis Kiven elämästä. Siinä väitettin, että Aleksis Kivi ei masentunutkaan" Seitsemän veljeksen " saamasta kritiikistä, vaan siitä että ei saanut tukea ja puolustusta ystäviltään. Tämä väite tuntuu järkeenkäyvältä. Tukekaamme ja auttakaamme toisiamme niin hyvinä kuin huonoina päivinä.

" Hyvyytes mua ennemmin liikkuttaa kuin tämä rahavoitto."

Martta

23.8.2015

Tilulii!

Kiitos yleisölle, esiintyjille ja talkooväelle kesän 2015 Kivi-juhlista. Esko ei saanut morsianta tämän kesän hääreisullaankaan, mutta yhdessä tekemisen riemu, yhteisöllisyys vahvistui entisestään. Taitavista harrastajista tuli entistä taitavampia esiintyjiä. Siitä kiitos kuuluu loistavalle ohjaajallemme, Atro Kahiluodolle.

Loppukesän säät suosivat meitä ja yleisömäärä kasvoi kerta kerran jälkeen. Melkein harmitti lopettaa, kun keli hellivät meitä, mutta uusi kesä ja uudet kujeet. Tai entiset kujeet, sillä toivomme voivamme vielä jatkaa Nummisuutareiden hääreissua vielä tulevanakin kesänä.

Mutta hetken vielä kaiholla muistelen mennyttä kesää. Eilinen karonkka todisti konkreettisella tavalla yhteisvoiman mahdin. Juhlallisuuksien jälkeen karonkkaväki alkoi siivoamaan mäkeä sellaisella puhdilla , että ei voinut muuta kuin ihailla oman siivoustyön lomassa.

Nyt kuitenkin katse tulevaan, seuraava yhteisponnistuksemme on "Impivaaran joulu " yhteistyössä Teatteri Pikku Kiven kanssa joulua odotelellessa.

" Elämä on iloleikki! "

22.6.2015

Tilulii!

Tänään ei pidetä älämölä, vaan valmistaudutaan huolella Nummisuutarin Eskon kosiomatkaan. Säät eivät ole aina harjoituksiamme suosineet, mutta katetun katsomon ja näyttämön alla on ollut hyvä harjoitella taiteilijaprofessori Atro Kahiluodon ohjauksessa.

Atro Kahiluoto on vienyt meidät harrastajanäyttelijät epämukavuusalueelle, mutta kuten tiedämme juuri tuolla epämukavuusalueella tapahtuu oppiminen ja kehittyminen. Luvassa on siis yhä taidokkaampaa harrastajanäyttelijöiden työtä. On joukossa toki puoliammattilaisiakin, yksi heistä on Iivaria esittävä Verneri Lilja. Hän opiskelee Teatterikorkeakoulussa.

Nummisuutarit-näytelmällä on tänä vuonna juhlavuosi. Se valmistui vuonna 1864 ja kantaesityksensä se sai 140 vuotta sitten, 24.9. 1875 Oulussa, jossa sen esitti vieraileva Suomalainen teatteri. Oulun lisäksi näytelmää esitetään myös tänä syksynä mm. Kansallisteatterissa.

Nummisuutareiden ensi-ilta täällä Taaborinvuorella on pe 26.6. klo 18.00 ja luvassa on täysin ainutlaatuinen, loistava, satumainen, mielikuvitusrikas tulkinta.

Sydämellisesti tervetuloa!

Pj Lea

26.4. 2015

Tilulii!

Luonto puhkeaa kukkaan, ensimmäiset näkemäni leskenlehdet iloitsevat kilpaa auringon kanssa. Kesä on tulossa...kesä ja Kivi-juhlat.

Kivi-juhlia on vietetty yli 60 vuotta Aleksis Kiven lapsuudenleikkipaikalla , Taaborinvuorella. Jo vuodesta 1953 on tehty Taaborinvuorella teatteria A.Kiven perimää kunnioittaen ja vaalien. Niin koko Taaborinvuoren teatteritoiminta sai alkunsa innokaasta talkoohengestä vaalia kansalliskirjailjamme tuotantoa ja tämä traditio elää edelleen vahvasti harrastajateatterin voimin Kiven kauniissa lapsuudenmaisemassa. Taaborinvuorelle kiivetään joka vuosi nauttimaan Kiven ajattomasta, kauniista ja nerokkaasta kielestä.

Kivi-juhlista nautitaan joka vuosi, niin kuin nautitaan Savonlinnan oopperajuhlista tai Pamplonan härkäjuoksusta tai vaikkapa Wienin Filharmonikkojen uudenvuoden konsertista. Jokin iätön ja ajaton houkuttelee ihmiset näiden traditioiden äärelle. Tässä muuttuvassa maailmassa on turvallista ja tärkeää, että on myös jotain pysyvää, jotain niin arvokasta, että se kestää ajan rattaiden hampaat.

Tänä kesänä näemme Nummisuutarit Atro Kahiluodon ohjaamana. Se puhuttelee meitä, koska siinä on elämän maku. Nummisutarit on väkevä keitos rakkautta, rahaa, viinaa ja häpeää.

” Tervetuloa kansamme matkaan Eskon kohtalokkaalle kosioretkelle, nauramaan itsellemme, tapaamaan vanhaa ystävää tai solmimaan uuden tuttavuuden. ”

Pj Lea

” Elämä on iloleikki ”

A.KIVI

22.12.2014

" Sumuinen ilma vuorilla väikkyy,

raskaasti pilvet käy,

hengittää kostee, suojanen tuuli

himmeäs männistös,

toki riemu lemmekäs

himmeydes hymyilee

kuin hääjuhla synkeäs yössä:

tullut on joulu-ilta."

A.Kivi

Hyvää Joulua !

Pj Lea
17.11.2013

TILULII!

Heisaa Esko!

Elämä on iloleikki!

Tule sinäkin Kivi-juhlille, Taaborin huonekuntaan! Kaikki uudet ja vanhat näyttelijät : Työpajat uuteen näytelmään alkavat tulevana sunnuntaina 23.11.klo 12 -16 Nurmijärven yhteiskoululla.

Tervetuloa!

" Hyvyytesi mua enemmän liikuttaa...

pj Lea Hirvasniemi-Haverinen

10.10.2014

" Tee työtä ja säästä ja käytä itses aina kuin rehellinen mies, niin kaikki viimeinen päätyy hyvin"

Teatteri Pikku Kivi sai tänään tunnustuspalkinnon toiminnasta Nurmijärven kulttuurielämän hyväksi.

Onnea Teatteri Pikku Kiven näyttelijät!

Hyvää Aleksis Kiven päivää!

18.7.2014

Tilulii!

Porin Jazeilla oli melkoinen meininki, mutta joko se taide unohtui kaiken muun markkinahumun alle? No ainakin melkein jokaiselle oli jotakin....

Kivi-juhlat ei ehkä tarjoa markkinahumua, mutta aidon , koskettavan teatterikokemuksen kylläkin- paikassa, missä historia ja näytelmä kohtaavat. Elokuussa Kiven ystäville on tarjolla uusintana Veijo Meren tekstiin pohjautuva näytelmä "Aleksis Kivi " . Jonkin verran on näyttelijäkaarti vaihtunut, mutta pääosin mennään samoilla tekijöillä kuin edellisenä kesänäkin.

Ennen elokuuta Kivi-juhlat avustaa " Seitsemän veljeksen jäljillä" moottoripyöräilijöiden hyväntekeväisyys-ajoa Tuus-teatterin kanssa. Motoristit kohtaavat la 19.7. matkallaan Kiven näytelmien hahmoja: Venlaa, veljeksiä, Rajamäen rykmenttikin taitaa olla liikkeellä...

" Onpa tässä elämässä elämää ja maailmassa maailmaa."

SEITSEMÄN VELJESTÄ

pj. Lea Hirvasniemi-Haverinen

4.6.2014

" Kun panee pikkusen sekaan lasten mielikuvitusta, niin se särvittää niin. "

Lapset ja nuoret korkkaavat kesän Kivi-juhlat ke 4.6. klo 18.00 Taaborinvuorella Aleksis Kiven juhlavuoden kunniaksi esityksellä " Mitä jos "...

Mitä jos tulisitte katsomaan, mikä lapsia ja nuoria kiinnostaa " Seitsemässä veljeksessä ". Esitys pohjautuu siihen, tosin hyvä huvitus on myöskin vilkas mielikuvitus.

Pikku Kivessä mielikuvitus on päässyt vapaasti leijailemaan, mutta kyllä alkuperäistä tekstiä on kunnioitettu. Mielenkiinto klassikoihin herää lapsilla ja nuorilla näkemällä, tekemällä, kokemalla.

Tulkaa tekin kokemaan Kiven klassikko lasten silmin.

pj. Lea Hirvasniemi-Haverinen

18.5.2014

" Niin meni suloinen kesä, tuli syksy raikas ja viileä, tuli talvi ja onnellinen kesä taas"

Seitsemän veljestä

Mitä jos...

Vuoden nurmijärveläinen-ehdokkaat on jälleen valittu. Äänestää voi 11.6. saakka. Olisiko aika äänestää Kivi-juhlat vuoden nurmijärveläisiksi? Tätä suosittelisin kovasti, sillä onhan Kivi-juhlat vaalinut Aleksis Kiven perintöä jo vuodesta 1953 lähtien. Talkootyötä on tehty tunteja laskematta kansallisen aarteen ja perinteen puolesta. Perinteet, ne siirtyvät sukupolvelta toiselle, kun niitä vaalitaan. Tässä muuttuvassa maailmassa on hyvä olla jotain pysyvää, kuten Kivi-juhlat ja Kiven tuotanto.

Mitä, jos...

Tulisitte myös seuraamaan,mikä lapsia ja nuoria kiinnostaa ja viehättää " Seitsemässä veljeksessä"

Mitä jos...

... veljekset olisivat avaruusolioita

... veljekset eläisivät 2000-luvulla

...veljekset olisivat siskoksia

Esitykset: ke 4.6. 2014 klo 18.00 ja to 5.6. 2014 klo 18.00

" Mahdotonta oppia lukemaan"

Seitsemän veljestä

Pj Lea Hirvasniemi-Haverinen

8.3.2014

" No sinä naisen luonto! Ihme kaikkein ihmeitten seassa. Sinä kultasen päivänpaisteen ja sumuisten pilvien ijankaikkinen sekamelska ilman päätä ja perää, sinä himphamppu!"

Kihlaus

Hyvää naistenpäivää kaikille naisille ja naisista pitäville! Kevään auringonsäteet pilkahtavat verhojen välistä ja kesä lähenee - kesä ja Kivi-juhlat.

Niin, Kivi-juhlilla on vaalittu Aleksis Kiven perinnettä yli 60 vuoden ajan. Mikä tekee tämän mahdolliseksi? Mikä saa katsojat, esiintyjät, talkooväen yhä uudelleen kiinnostumaan kansalliskirjailijamme tuotannosta?

Ehkäpä yksinkertainen vastaus tähän on se, että Kiven teokset ovat klassikkoja. Klassikkoteoksethan kantavat mukanaan arvostuksia, asenteita ja maailmankatsomuksellisia periaatteita. Klassikkoteoksessa tiivistyy jotain olennaista kulttuurista. Niin ja klasikkoteoksilla on usein kielellinen vaikutus: ihmisen käyttävät puhuessaan lainauksia teoksesta. Sitaatit Aleksis Kiven teoksista ovat meille tuttuja.

Ehkäpä tässä maailmanpoliittisessa tilanteessa kannattaakin olla ylpeä omasta rikkaasta, kauniista kielestämme ja sen kehittäjistä, ehkäpä kansalliset arteet nousevat arvoon arvaamattomaan. Ja onhan jokaisen sukupolven päästävä tutustumaan näihin aarteisiin ja peilattava niitä omaan aikaansa.

Tulevana kesänä valotamme vielä itse Aleksis Kiven elämää Veijo Meren tekstiin pohjaten, tämän lisäksi lapset tulkitsevat Kiveä "Mitä jos..." -näytelmässä. Tule kanssamme vaalimaan Kiven perintöä!

" Muista, että parempi tippuvan räystään alla kuin yhteenliitettynä häijyn ämmän kanssa."

Nummisuutarit

Pj Lea H-H


19.1. 2014

" Käykäämme juoneen..."

Näin talven pakkasennätysten aikana kannattaa siirtää katse kesään, Taaborinvuorelle ja Kivi-juhliin.. Aleksis Kiven syntymästä tulee kuluneeksi tänä vuonna 180 vuotta. Taaborinvuorella, Aleksis Kiven autentisella leikkipaikalla, esitetään elokuussa Veijo Meren käsikirjoittama näytelmä, jonka päähenkilönä on itse kirjailija Kivi. Näytelmän nimi onkin Aleksis Kivi.

Viime kesänä tuo koskettava, mukaansatempaava näytemä sai roppakaupalla kiitosta ja gloriaa. Onko näytelmä faktaa vai fiktiota, se sinun kannattaa itse tulla toteamaan...Vinkiksi voin kuitenkin todeta, että kyseessä on teatteriesitys, joka ei jätä kylmäksi.

Juhlavuoden kunniaksi myös Teatteri Pikku Kivi tempaisee. Taaborinvuorella nähdää kesäkuussa näytelmä " Mitä jos..." . Se kertoo lasten ajatuksia Aleksis Kiven teoksista. " Mitä , jos veljekset olisivat avaruusolioita...." Mitä muuta, kannattaa tulla tsekkaamaan.

" Nyt mahdat asian käsittää? "

Pj L H-H


1.12.2013

" Iloitkaat ja riemuitkaat, nyt on meillä joulu! "

Kiitos! On meillä taitavia tekijöitä! Nimittäin tänään esitettiin ensimmäistä kertaa " Impivaaran joulu". Esitys oli yleisön mukaan herkkä ja jouluinen. Ja taisimme löytää uuden tulevan Nummisuutareiden Eskon - Mikko Hyypiön.

Eivätkä Kivi-juhlien naiset petä! Olipa hauskat Tiernapojat Kiven hengessä. Irja Rätön sovittama Tiernapoikien käsikirjoitus toimi, osui ja upposi yleisöön. Meidän naiset esittävät sitä, mitä tarvitaan!

Oli ihanaa kuulla myöskin Herolan Erkin upeaa lausuntaa ja Tuia Palosen väkevää tulkintaa ja aina iki-ihanan Juha Poikelan soivaa laulua.

Onneksi meillä on kasvamassa liuta tulevia Irjoja ja Erkkejä nimittäin Pikku Kivikin näytti voimansa ja taitonsa!

Impivaaran joulu-esitystä on mahdollista nähdä vielä su 15.12. klo 18.00 Nurmijärven Yhteiskoulussa. ( Pratikankuja 8 )

Pj Lea H-H


17.11.2013

”No sinä naisen luonto! Ihme kaikkein ihmeitten seassa.”

Kihlaus

Aloitanpa nämä terveiseni kiittämällä Kivi-juhlien naishenkilöitä! Sitä kekseliäisyyttä, taitoa ja talkoomieltä mitä he osoittavatkaan. Ravintolapäivänä 16.11. polkaisivat tyhjästä Cafe Hourulan ravintolapäivänä tuonne Kiven juurelle. Taidettiin siinä samalla patsaskin kiillottaa. Tosin taisihan siellä olla muutama mieshenkilökin. Kiitos kuuluu myös heille. Idea on kuitenkin lähtenyt naisten aivoista. Niitä naisten aivoituksia kannattaa kuulla ja kuunnella. Hyvän kahvin ja pullan seassa oli mahdollisuus myös keskittyä olennaiseen, yhdessäoloon ja yhdessä jonkin tärkeän tavoitteen eteen ponnistelemiseen.

Meille Kivi-juhlien tekijöille se tärkeä tavoite on tehdä Aleksis Kiveä, hänen teoksiaan, aikalaisiaan ja aikakautta tunnetuksi. Tuttuja fraaseja, niistähän me puhumme koko ajan. Nämä fraasit eivät jää kuitenkaan pelkästään puheen tasolle. Kyllä me olemme vuosikymmeniä näitä tavoitteita tehneet näkyviksi. Viime kesänä esitimme Veijo Meren ” Aleksis Kiven” Samuli Reunasen ohjaamana ja Iiro Ollilan säveltämänä. Näytelmästä tuli ” kesäteatteria parhaimmillaan”, valitettavasti suuri yleisö löysi meidät kesäkuun sateiden jälkeen vasta elokuussa. Onneksi katsojilla on mahdollisuus tulla katsastamaan tämä kruununjalokivemme tulevana kesänä, Aleksis Kiven juhlavuonna. Joidenkin mielestä se oli parasta, mitä Kivi-juhlilla on esitetty… toistaiseksi. Täytyypä sanoa, että Kivi-juhlilla pyritään aina tekemään laatua. Loistavia, erilaisia esityksiä löytyy kyllä historian varrelta pilvin pimein. Itse näytelmässä mukana olevana olen kyllä nauttinut täysin siemauksin niistä haasteesta, mitä näytelmän tekeminen ja ohjaus on tuonut.

Joulukuussa saamme taas nauttia Kivi-juhlien talkoolaisten kekseliäisyyttä, taitoa ja talkoomieltä ”Impivaaran joulussa” Klaukkalan yläasteella.

pj. Lea H-H


25.11.2013


" Impivaaran joulu "


" Iloitkaat ja riemuitkaat,
nyt on meillä joulu;
nyt on oltta ammeet täynnä,
haarikat ja kiulut;
ammeet täynnä, ammeet täynnä,
haarikat ja kiulut! "

Seitsemän veljestä


" Impivaaran joulussa" tavataan! Toivottavasti, sillä yli 40 esiintyjää on käärinyt hihansa ja tehnyt jouluisan esityksen Kiven hengessä. Illan aloittaa iki-ihana Erkki Herola. Jostain kummasta syystä ovat Nummisutareiden Martta ja Esko pääseet taas karkaamaan kirjasta. Mitä siitäkin sitten seuraa, kannattaa tulla katsastamaan.

Teatteri Pikku Kiven väki pääsee osoittamaan taitonsa veljesten joulunvietossa, tässä kohtauksessa vierailee myös loistava Tuia Palonen. Kokeneempi kaarti esittää huumorilla höystetyt Tiernapojat - tietysti Kiven hengessä.

Kun Esko on jälleen kerran saanut päätökseensä epäonnisen kosioretken, voidaan rauhoittua joulun odottamiseen. Illan kruunaa oma trubaduurimme, Juha Poikela.

Pj Lea H-H


" Impivaaran joulu" su 1.12. 2013 Klaukkalan yläaste ( Kisatie2 )
su 15.12. klo 18.00 Nurmijärven Yhteiskoulu ( Pratikankuja 8 )

Liput 10e / 5e