Kivi-juhlien blogi
Blogissa pääset seuraamaan Kivi-juhlien toimintaa ja tuotannon valmistumista eri näkökulmista.

1953.jpg


Blogimerkinnät kesän 2013 produktiosta Aleksis Kivi löytyvät täältä.


10.08.2014 Kuvia harjoituksista ensi-illan lähestyessä

2014_1.jpg

Ensi-ilta lähestyy kovaa vauhtia (jo tiistaina!) ja näyttelijöillä on lyhyt mutta intensiivinen harjoituskausi takana. Koska tuotanto on sama kuin viime kesänä, ei kaikkea ole tarvinnut aloittaa alusta. Kuitenkin uusia näyttelijöitä ja muusikoita on mukana, ja "vanhatkin" tarvitsevat vuoden jälkeen kertausta siitä, miten kukin kohtaus menikään. ;) Kuten seuraavista kuvista hyvin näkyy, porukka on jälleen hitsautunut yhteen kuten Kivi-juhlilla on tapana! Loistava yhteishenki välittyy varmasti myös katsomon puolelle.
2014_2.jpg
2014_3.jpg
2014_4.jpg
2014_5.jpg

2014_6.jpg

2014_7.jpg

2014_8.jpg

2014_9.jpg

2014_10.jpg

2014_11.jpg

2014_12.jpg

2014_13.jpg

2014_14.jpg

2014_15.jpg

2014_16.jpg

2014_17.jpg

2014_18.jpg

2014_19.jpg

2014_20.jpg

2014_21.jpg

2014_22.jpg

2014_23.jpg

2014_24.jpg

2014_25.jpg

2014_26.jpg

Taaborilla tavataan! <3


27.06.2014 Kesäretki Nurmijärvelle elokuussa 2014?

blogi1.jpg

Yritin tuossa asettua ei-taaborilaisen asemaan ja miettiä, että mitä kaikkea voisi yhdistää Kivi-juhlilla käyntiin. Kesäteatteriretkestä saa nimittäin helposti ihan kokopäiväretkenkin kauniisiin uusmaalaisiin (tai etelähämäläisiin, kuten Kivi kirjoittaa) maisemiin! Tässä muutamia käyntikohdevinkkejä Nurmijärvellä: 

  • Aleksis Kiven syntymäkoti. Tämä on ihan ehdoton ja helppo toteuttaa, koska paikka sijaitsee Taaborinvuoren alla tien toisella puolella (opasteet löytyvät helposti tien varresta).
  • Taabor 14 -näyttely. Taaborinvuorella järjestetään vuosittain näyttelyitä, tänä vuonna Seppälän vilja-aitassa esillä on Sampo Malinin teoksia (Valkoisen kuution matkassa). Näyttely päättyy 10.8. mutta on avoinna vielä Kivi-juhlien esitysten ajan (12.-24.8.).
  • Nurmijärven kirkot. Etenkin Kirkonkylässä sijaitseva Matti Åkerblomin suunnittelema kirkko (v. 1793) on lyhyen matkan päässä Taaborilta ja vierailemisen arvoinen kohde. Tämä kirkko on Aleksis Kiven rippikirkko. Myös kunnan muissa kirkoissa suosittelen vierailemaan (esim. funkkis-tyylistä pitävien kannattaa ehdottomasti käydä Rajamäen vuoden 1938 kirkossa!). (Nurmijärven kirkon vieressä toimii myös ihana Museokahvila vanhassa pitäjänmakasiinissa, mutta se näyttäisi menneen kiinni jo silloin kun esityksemme ovat. Kannattaa kuitenkin käydä jos liikutte Nurmijärvellä jo aikaisemmin kesällä!)
  • Kirkonkylän veistokset. Samalla kun vierailee kirkossa, kannattaa tutustua myös itse Kirkonkylään. Tässä mainio opas alueen julkisiin veistoksiin, joista tietysti Aleksis Kiven patsas mainittava näin erikseen.
  • Myllykoski. Luontokohteista Vantaanjoen Myllykoski on suosittu vierailukohde. Koskelta lähtee mm. Koskikara-luontopolku. (Myllykosken historiaa löytyy klikkaamalla tästä.)
  • Seitsemän veljeksen vaellusreitti. Luontokohteista on myös mainittava tämä yhteensä n. 33 km pituinen vaellusreitti. Reitti kulkee mm. joidenkin Aleksis Kiven lempipaikkojen läpi.
  • Sääksjärvi. Kauniilla säällä kannattaa käydä Sääksissä, erittäin suositulla uimarannalla, jonne tulee ihmisiä kauempaakin. Sääksjärvi on Suomen suurin lähde, jonka vesi vaihtuu maaperän kautta, joten vesi on puhdasta ja kirkasta.
  • Tarinakoru design. Esimerkkinä kunnan laajasta kädentaito-osaamisesta ihanat Tarinakorun tuotteet. Toinen esimerkki voisi olla MoniNaiset.
  • Galleria Ville. (entinen Kirjastogalleria). Monipuolisia vaihtuvia näyttelyitä Nurmijärven pääkirjaston yhteydessä olevassa galleriatilassa. Kivi-juhlien kesän 2014 esitysten aikaan esillä näyttäisi olevan Nurmijärven taideyhdistyksen nurmijärveläisen taiteen vuosinäyttely. Samalla kannattaa huomata myös kirjastossa myynnissä olevat tuotteet (mm. Aleksis Kiveen liittyviä kirjoja), ks. kirjastokauppa!

Myös majoituspaikkoja löytyy kauempaa tuleville, ks. kunnan majoitus-sivu.

Mitä te yhdistäisitte Kivi-juhlilla käyntiin? Kommentoikaa Facebook-sivuillemme!
/Susanna Gillberg


15.06.2014 Kuvia Pikku Kiven esityksestä

Kuvia Pikku Kiven Mitä jos...? -näytelmästä (5.6.2014) löytyy nyt klikkaamalla tästä!


13.06.2014 Vuoden Nurmijärveläinen 2014 Kirjastogalleriassa

Lea ja Irja hälytettiin paikalle esiintymään josko...
13062014552.jpg
...mutta voiton vei Aki Linnanahde

13062014558.jpg

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

Onnittelut, ja muista puhua edelleenkin Nurmijärvestä ja ennen kaikkea
tervetuloa Taaborille Elokuussa katsomaan huippunäytelmää Aleksis Kivi!

Agathon Meurman alias Petri

____________________________________________________________________

04.06.2014 Janne Matilaisesta

Pikku Kivi aloittelee parhaillaan Taaborinvuorella Mitä jos... -näytelmänsä ensi-iltaa. Sillä välin julkaisemme Elina Airikkalan kirjoituksen Aleksis Kivi -näytelmän rovastia näyttelevästä Janne Matilaisesta:

jannematilainen2.jpg

Aleksis Kivi – Janne Matilainen

armoitettuja sanankäyttäjiä molemmat

Janne oppi verrattain myöhään kirjoittamaan, mutta opittuaan ei olekaan sitten enää kirjoittamista lopettanut. Janne on kirjoittanut näytelmiä, esimerkiksi erilaisia versioita Seitsemästä veljeksestä, Seitsemän veljeksen jatko-osia veljesten lapsista sarjakuvakirjojen muodossa. Janne on kirjoittanut laatikkokaupalla kirjallisuutta. Esimerkiksi Helsingin Sanomissa julkaistiin Jannen mielipidekirjoitus vuonna 2004, joka sittemmin valittiin ylioppilasainevalikoiman aineistoksi. Mielipidekirjoituksen otsikkona oli Älä koskaan käännä elämälle selkääsi. Janne on myös kirjoittanut vielä julkaisemattoman kirjan nimeltä Downin syndroman elämä.

Samaistuminen Aleksis Kiveen

Janne on jo vuosia ollut samaistunut Aleksis Kiveen. Nähtyään vuosia sitten Koiraveljekset kesällä Nurmijärven Taaborinvuorella, oli Janne myyty. Hän löysi kirjallisen hengenyhteyden Aleksis Kiveen.

Jannen kaunokirjallinen tuotteliaisuus voidaan mitata todellakin laatikoittain. Janne kirjoittaa kaiken käsin, kuulakärkikynällä isoin kirjaimin. Jannen sanankäyttö on aivan armoitettua. Kirjoitusvirheitä on silloin tällöin, mutta olisi häpeällistä takertua kirjoitusvirheisiin mestarillisten ideoiden edessä.

Teatteriin harrastajaksi

Jannen sedän puoliso veti Jannen mukaansa harrastajanäyttelijäksi Taaborinvuorelle Kiven näytelmien esittäjäksi. Janne aloittikin näyttelijänuransa Aleksis Kiven Seitsemässä veljeksessä. Hän näytteli muiden mukana kyläläistä joukkokohtauksessa, ilman repliikkejä.

Vuoden vaihtuessa toiseksi, Taaborilla vaihtui ohjelmaan Veijo Meren näytelmä Aleksis Kivi. Harrastajat odottivat roolituksiaan. Ohjaaja Samuli Reunanen valitsi näytelmän rovastin rooliin Kivi-juhlien vakiojäsenen, arvostetun vanhemman miehen, joka oli tehnyt rooleja näytelmissä jo 60 vuoden ajan. Harjoitusvaiheen aikana tämä esittäjä yllättäen menehtyi ja rovastin rooli jouduttiin jakamaan uudelleen. Uudessa tilanteessa ohjaaja Samuli Reunanen tarjosi rovastin roolia Janne Matilaiselle.

Kyseessä oli suuri askel henkisesti sekä Jannelle että teatteriryhmälle. Rovastin rooli oli puherooli ja Janne ryhmän ainoa kehitysvammainen. Janne otti roolin vastaan epäröimättä. Hän opetteli tiiviisti heti repliikkinsä. Hän pukeutui rovastin vaatteisiin, hänen hiuksensa kammattiin uudella tavalla.

Taaborinvuorella, Aleksis Kiven lapsuudenmaisemassa, näyttelee tänä kesänä rovastia Janne Matilainen. Näytelmän loppupuolella Kivi pääsee pois mielisairaalasta, mutta on voipuneessa kunnossa. Kyläläiset pilkkaavat ja ilkkuvat häntä. Silloin Janne Matilainen nousee penkille rovastina ärtyneenä ja nyrkkiä heristäen. Janne kajauttaa Aleksis Kiven puolustukseksi, joka sanaa painottaen ja ärrää sorauttaen: ”Älkää – kiusatko – sitä - riivattua”.

Elina Airikkala

Pidempi versio tekstistä sekä Jannen oma kolumni löytyy Rinneviesti-lehdestä.


26.5.2014 Vuoden ensimmäiset lauluharjoitukset

harkat0.jpgTänään kokoontui joukko Aleksis Kivi -näytelmän kuorolaisia muistelemaan, miten ne kaikki ihanat Iiro Ollilan säveltämät kappaleet oikein menivätkään.

"Oli hauskaa! Saatiin mukaan muutama uusi kuorolainen, reippaiden tyttöjen muodossa. Oton johdolla käytiin kaikki esityksen biisit läpi, ja kummastihan myös vanhempi polvi ne aivoistaan kaiveli esiin... ;) Heti tuli ihana tunnelma viime kesältä ihan iholle. Tästä kesä voi alkaa...

Alla vähän kuvasatoa kokoontumisesta. Kuten näette, kuvat kertovat enemmän kuin mitkään sanat - vai miten muka kuvailisitte kuvista välittyvää tunnelmaa?

harkat1.jpg

harkat2.jpg

harkat3.jpg

harkat4.jpg

harkat5.jpg

harkat6.jpg

harkat7.jpg

harkat8.jpg

harkat9.jpg

harkat10.jpg

harkat11.jpg

harkat12.jpg

harkat13.jpg

harkat14.jpg

harkat15.jpg

Olemme viime aikoina huomanneet, että kivijuhlalaisilla tuntuu olevan tällä hetkellä erityisen suuri kaipuu ja palo mäelle, siis Taaborinvuorelle. Koska emme jaksa odottaa elokuuhun, näkyy Kivi-juhlat Pikku Kiven muodossa Taaborilla jo kesäkuussa - kannattaa tulla katsomaan!


28.4.2014 Lukuteatteria kirjastossa

28042014506.jpg

Maanantaina kokeiltiin jotain uutta eli lukuteatteria. Kivi-juhlien näyttelijät
Irja Rättö, Niina Lehtinen ja Mariette Rahijärvi lukivat näytelmän Karkurit
pääkirjaston lukusalissa. Paikalla oli väkeä "tuolirivit täynnä" (tosin tuoleja olisi saanut
enemmänkin mahtumaan...)

Mukavastihan tuo sujui - eri hatuilla tämä mainio naiskolmikko selvitti tiivistetysti
koko "suomalaisen Romeon ja Julian"kaikki roolit elävästi-kainosti-kiihkeästi!

28042014507.jpg

Kiitos erinomaisesta esityksestä - Karkurit olisi tosi mielenkiintoista nähdä myös lavalla.

- Agathon Meurman

PS. Tässä pieni videopätkä esityksestä.

02.02.2014 Mitä Kivi-juhlilla tapahtuu tällä hetkellä?

Kaikki eivät aina tule ajatelleeksi, että vaikka Kivi-juhlat pääasiassa toimii ja näkyy kesällä Taaborinvuorella, tapahtuu kulisseissa ympäri vuoden. Seuraavan kesän produktio määrittelee hieman sitä, minkälaiseksi talviaika Kivi-juhlilla muodostuu. Esimerkiksi tänä vuonna itse näytelmän valmistamiseen ei käytetä samalla tavalla aikaa kuin viime kesänä, kun harjoiteltavana ei ole kokonaan uutta näytelmää.

Kivi-juhlien johtokunta kokoontuu ympäri vuoden suunnilleen kerran kuukaudessa, milloin Kivi-juhlien toimistolla, milloin esimerkiksi Lukkarin koululla. Kokouksissa käsitellään ajankohtaisia asioita niin talouden, taiteen kuin markkinoinninkin näkökulmasta. Paljon keskustelua käydään myös sähköpostin välityksellä. Viime aikoina on pohdittu esimerkiksi tulevan esitteemme ulkoasua - pian näette millainen siitä tuli! Tällä hetkellä on myös mahdollisuus bongata Kivi-juhlien mainoksia Facebookista!

Taustalla siis tapahtuu koko ajan ja ahkerat kivijuhlalaiset tekevät paljon talkootyötä ensi kesän eteen. Tänä vuonna juhlitaan Aleksis Kiven syntymän 180-vuotisjuhlavuotta ja se asettaa myös meille positiivisia haasteita tehdä Kivi-juhlista entistä upeampi ja mieleenpainuvampi tapahtuma! Kesän Aleksis Kivi -näytelmän lisäksi Taaborinvuorelle kiipeää kesäkuussa Teatteri Pikku Kivi, jonka Mitä jos... -esityksestä myöhemmin lisää. Onko sinulla toiveita tai ajatuksia Kivi-juhlien tulevaisuuden suhteen? Olemme avoimia uusille ideoille ja laitamme kaikki ajatukset muistiin jatkoa varten. Niitä voi laittaa esimerkiksi suoraan minulle osoitteeseen: susanna.gillberg@kolumbus.fi. Tai onko mielessäsi tapahtuma tai vaikka markkinat, joissa meidän kannattaisi näkyä? Tai tunnetko yrityksen, joka olisi kiinnostunut yhteistyöstä tai joka haluaisi tulla yleisöksi ensi kesän esityksiin? Tiesittehän, että meiltä voi myös ostaa kokonaisen näytöksen! Lippuasioissa voitte ottaa yhteyttä suoraan toimistoomme ja toiminnanjohtaja-Hannekseen (toimisto@kivijuhlat.fi / 046-5644802 / Hannes Koski).

Tehdään tästä yhdessä hieno juhlavuosi! Aleksis Kivi ja Kivi-juhlat elää. :)

/ Susanna Gillberg, Kivi-juhlien johtokunnan jäsen


19.12.2013 Joulutervehdys

Kivi-juhlien joulutervehdys katsottavissa täällä.


22.11.2013 Vanhojen julisteiden kierrätystä

13.jpg


Viime kesän produktiosta jäi muutamia julisteita yli, ja niitä on nyt hyödynnetty esimerkiksi eräässä päiväkotiryhmässä! Julisteen toisen puolen ympärille kokoontui lauma 1-2-vuotiaita lapsia ensin liiduilla piirtämään ja sen jälkeen maalaamaan vesiväreillä päälle. Yhteisöllisyyttä kehittävää toimintaa - sopii siis hyvin yhteen Kivi-juhlien arvojen ja toimintaperiaatteiden kanssa!18.11.2013 Ravintolapäivän Hourun runoilijan kahvila

Lauantaina 16.11. vietettiin Ravintolapäivää, jonka viettoon Kivi-juhlat osallistui pystyttämällä oman kahvilan Nurmijärven Aleksis Kiven patsaalle - Café Hourulan! Paikalla kävi kiitettävästi väkeä (eli kiitos kaikille kävijöille!) ja ihana ohrapuurokin loppui jo ensi metreillä. Ensi kerralla sitä on siis varattava paljon enemmän! Saadun palautteen perusteella on syytä nimittäin osallistua jatkossa muihinkin Ravintolapäiviin. Ja muistattehan, että Café Hourula nähdään myös 1.12. ja 15.12. Impivaaran joulussa!

Tässä ensimmäisiä kuvia lauantailta:

ravintolapaiva1.jpg

ravintolapaiva2.jpg

ravintolapaiva3.jpg

ravintolapaiva4.jpg

ravintolapaiva5.jpg

ravintolapaiva6.jpg

ravintolapaiva8.jpg

ravintolapaiva7.jpg

Kuvia on mahdollisesti tulossa vielä lisää. :)


27.10.2013 Kiveä Urho Kekkosen arkistossa

ukk_kirja1.jpg

Orimattilassa sijaitsee Urho Kekkosen arkisto, jonka kätköistä löytyy mm. Kekkosen omistama Seitsemän veljestä! Tämän tunnetun painoksen on kuvittanut Erkki Tanttu, jonka käsialaa on myös kirjan kansilehdiltä löytyvä Urho Kekkosen ex libris (kuva alla).

ukk_kirja2.jpg

ukk_kirja3.jpg

Erkki Tantusta Kiven teosten kuvittajana lisää: klikkaa tästä!


10.10.2013 Hyvää Aleksis Kiven päivää!

Aleksis Kiven ja suomalaisen kirjallisuuden päivän kunniaksi aloitamme uuden blogisivun. Kesän tuotanto on takana ja suuntaamme katseet eteenpäin. Ensi kesästä tiedotamme ohjelmiston varmistuttua, sitä ennen kurkistamme Kiven päivän viettoon.

Nurmijärven kirkonkylässä Aleksis Kiven patsaalla järjestetään vuosittain Kiven päivän ohjelmaa, missä perinteisesti myös Kivi-juhlat on tietenkin mukana.

8799-seppeleet_liput.jpg

8797-kivi_juhlat.jpg

(Kuvat: Nurmijärven kunta)

Kivi-juhlien edustajat laskivat seppeleensä Kiven patsaalle. Patsaan aukiolla nähtiin myös teatteri Pikku Kiven näytelmä. Alla ensin kuva näytelmän harjoituksista ja seuraavaksi itse esityksestä.

pikkukivi.jpg

8800-naytelma.jpg

(Kuva: Nurmijärven kunta

Kivi-juhlat on ollut mukana myös Palojoki tuunaa -tapahtumassa. Lisäksi tulossa on ainakin esimerkiksi Ravintolapäivän Café Hourula, josta lisää vähän myöhemmin... Voit käydä jo aistimassa tunnelmia tapahtuman Facebook-sivulta: https://www.facebook.com/events/168517656681996/

Nähdään taas! Päivän teemaan sopii sitaatti Nummisuutareista: "Elämä on iloleikki!"

ps. kivi-juhlalaisen lastentarhanopettajan kertomus päiväkodin Kiven päivän vietosta täällä!