Kommentteja esityksestä


Lähetä oma kommenttisi meille Facebookin kautta tai sähköpostilla osoitteeseen susanna.gillberg@kolumbus.fi. Julkaisemme kommentit halutessasi myös nimettömänä.

Helsingin Sanomien teatteriarvostelu, klikkaa tästä

"Taitavinta ja koskettavinta kesäteatteria koskaan", blogikirjoitus

"Teatteria, joka laittaa ajattelemaan", kirjoitus

"Mies muuraa suomen kielen peruskiven - ja murtuu itse", Kansan Uutiset 

"Aleksis Kivi sai silmäkulmat kostumaan", Nurmijärven Uutiset 17.8.2014


"Esitys oli hyvin toteutettu ja Aleksis Kiveä esittäjä todella taitava. Sääkin suosi tänään :) " (Raila Lehtinen)


"Kyllä tämä kuuluu yleissivistykseen." (Katsojan kommentti esityksen jälkeen)


"Olimme haltioituneita, upea, energinen, kiihkeä, liikuttava, raikas ja vaikuttava esitys. Kiitokse niin näyttelijöille, erityisesti Esa-Matti Smolanderille eli A. Kivelle, hienolle kuorlle ja taitaville muusikoille." (Pipu Lindell)


"Varatkaa lippunne ja rakastutte ensin Taaborin vuoreen ja sen jälkeen näytelmään. Ei suotta hehkutettu..." (Aki ja Visa Saarelainen)


"Voin lämpimästi suositella! Kävin 13.8. katsomassa esityksen ja oli kyllä niin valloittava, kerrassaan upea esitys! Ei voi kuin ihmetellä sitä osaamisen määrää, mikä tuossa joukossa on. Kiitos ihanasta illasta <3 " (Irina Havinmaa)


"Koskettava, lumoava, upeaa esitystä. .. Olen iloinen, että näin tämän komeudessaan." (Maija Peltoperä)


"Kävin katsomassa tämän eilen ja nyt tulin uudestaan tyttären kanssa." (katsojan kommentti väliajalla)


"Aivan loistavaa kesäteatteria, ammattilaistasoa! Hienosti musiikkia hieman totutusta poiketusti sovitettuna mukana, pääroolin esittäjä Esa-Matti Smolander ihana, samoin koko näyttelijäkaarti! Kiitos tämänpäiväisestä esityksestä! Toivottavasti yleisö löytää esityksen tänäkin kesänä!" (Outi Jutila-Nurmi)


"Olipa kiva kun vaikka se oli surullinen, niin siinä sai nauraakin!" (katsojan kommentti esityksen jälkeen)


"Se oli elämys! Siis todella elämys!" (katsojan kommentti esityksen jälkeen) 


"Olipa mahtava esitys! Kannattaa tulla katsomaan katsomaan kauempaakin!" (Ritva Heikkinen) 


"Se oli ihana. Siis todella ihana." (katsojan kommentti esityksen jälkeen)


"Siis kiitos kiitos kiitos, aivan mahtava esitys oli taas! Ensimmäinen liikutus tuli jo Lean tervetulopuheessa ja sitten tasaisesti sen jälkeen naurua ja liikutusta. Loistavat esiintyjät, loistava esitys...sanat eivät riitä!" (Pia Lintunen)


Kesän 2013 kommentit Aleksis Kivi -näytelmästä:

"Esitys oli huikea. Musiikkia, hyvää dialogia, koskettavia kohtauksia sekä osaavat näyttelijät. Aleksis Kivi oli uskomattoman väkevä kokemus, olin aivan liikuttunut kun esitys oli ohi." (Marissa Mehr)


"Kolme tuntia meni kuin siivillä, ja erityisesti jäi mieleen aikuista Aleksis Kiveä esittäneen Esa-Pekka Smolanderin roolityö. Hieno esitys!" (Kirjan pauloissa -blogi)


"(...) jokaikinen on sanonut MIKSI TÄSTÄ EI TIEDETÄ ENEMPÄÄ, MISSÄ ON BUSSILASTILLISET IHMISIÄ? Erityisen ihana poikkeuksellinen kesäteatteri. Minä mm. en tykkää mistään hömpänpömpästä tekonaurusta ja vitseistä - sen takia en ole kesäteattereissa käynytkään aika päiviin. Mutta tää oli hyvä... kestäisi ensi kesänkin vielä.. Kiitos kaikille jotka olivat mukana! " (Katsojapalaute)


"Suurkiitos kahdelta viimeiseen näytökseen ehtineeltä! Kannatti käydä!

Voimakkaimmin mieleen jäi loppukohtaus, jossa mennyt ja nykypäivä löivät kättä. Samalla ravistelivat väärinymmärretyn taiteilijan viimeiset elinvuodet ja ylipäänsä mielenterveysongelmaisten kohtelu 1800-luvun Suomessa.

Kiitos, kun toitte selvästi esille suomen kielen pyrkimyksen virallisen kielen asemaan!

Tietysti täytyy vielä mainita vahvatunnelmainen esityspaikka, jossa voi lähes aistia Kiven läsnäolon. Täydellisen puiden lomasta siivilöityvän iltavalonkin olitte tilanneet!
" (Riikka Tervonen)


"Suuret kiitokset kaikille esiintyjille ja työryhmälle mahtavasta esityksestä !" (Mari Jaakkola)


"Lämmin kiitos Esa-Matti Smolanderille tulkinnasta Aleksis Kiven roolissa. Toivon sydämestäni näkeväni sinut vielä tulevaisuudessa suuremmillakin estraadeilla!
Kiitos myös kaikille muille esiintyjille! Uskomatonta teatteria, lähes harrastelijoiden voimin. Esityksestä näkyi vahva yhteishenki. Olette tehneet todella mahtavaa työtä! Kiitos vielä kerran!
" (Pirjo Heikkinen)


"Upea esitys! Musiikki, lavastusoivallukset, tilankäyttö, ohjaus kaiken kaikkiaan, näyttelijöiden suoritukset jne... Koskettava, hauska, kiinnostava. Kiitos!" (Taavi Lehtonen)


"Mä kyllä tykkäsin! En ollut tullut aatelleeksikaan, että Kivi kuoli oikeasti noin nuorena [38-vuotiaana]." (katsojan kommentti esityksen jälkeen)


"Olipa kerrassaan huikea ja vaikuttava Aleksis Kivi -esitys! Loistavat roolisuoritukset, upeat laulajat ja laulut, häkellyttävät sovituksen, mahtava orkesteri, poikkeuksellisen monitahoinen ohjaus, loistavasti rakennettu kokonaisuus!!! Suosittelen lämpimästi - kannattaa käydä kokemassa elämyksellinen kesäteatteri! Kiitos, kiitos, kiitos!!! :)" (Jaana Alatalo)
"Vaikuttava ja koskettava esitys, joka herkisti ja puhdisti. Ja kun laskeuduin Taaborinvuorelta ja Kiven maailmasta takaisin autolle, eteeni aukeni upea peltomaisema, jonka ylle juuri oli noussut valtaisa oranssinhehkuinen täysikuu, kuin muistutuksena ajan jatkumosta historiasta tähän päivään ja kauas tulevaan." (Tarja Koskela) 

"Niin loistava esitys! Olen ihan liikuttunut. On se niin sääli, että noin kävi [Kivelle]..." (katsojan kommentti elokuun esityksen jälkeen)


"Tämän parempaa kesäteatteria ei Suomesta löydy!" (katsojan kommentti elokuun esityksen jälkeen)


"Näin tämän tiistain näytöksen ja olen aivan hurmiossa. Kaunis KIITOS kaikille näyttelijöille. Teksti mahtavaa ja puhumatta musiikista upeaa. Loppuhuipennus sai jopa kyyneleet silmiini. KIITOS!" (Kaarina Helle-Rinne)


"Vauhdikas, nuorekas, mielenkiintoinen, mielikuvitusta, hyvä ohjaus." (kommentti kävijäkyselyssä)


"Loppukohtaus "Tuusulanjärven rannalla" oli tosiaan koskettavasti toteutettu, onnistunut lopetus kun ei ole mikään helppo rakentaa. Lapset olivat uskomattoman hyviä ja varmoja rooleissaan. Kaikki näyttelijät loistivat. Toivottavasti kukaan ei jätä näytelmää katsomatta vain dissatakseen Meren tulkintoja. Menettävät silloin melkoisen teatterikokemuksen." (Pia Jaakkola)


"Tullaanko elokuussa uudestaan?" (katsojan kommentti kesäkuun esityksen jälkeen)


"Olen koko ajan rakastuneempi tähän näytelmään. Yhtään lievemmin sitä ei voi ilmaista." (Susanna Gillberg, talkooväkeä)


"Aivan mahtava näytelmä! Hyvin puhuttelevaa ja nykypäivään asettuvaa vahvaa tekstiä, hyvällä musiikilla säestettynä. Yllätykseni oli näytelmän loppukohtaus, joka oli aivan toisenlainen, kuin oletin....Kannatti tulla katsomaan!" (Janne Lahdenperä)


"Loistava esitys, kiitos!" (Terhi Salminen)


"Kiitokset todella kauniiista ja koskettavasta esityksestä! Oi, Aleksis, Aleksis, kuinka me ihmiset olemmekaan (olleet ja olemme yhä) niin kovin lyhytnäköisiä ja kaavoihin kangistuneita!!" (Leila Väänänen)


"Eriomainen, sisältöä täydentävä musiikki, hyvä kuoro. Näyttävää koreografiaa. Uusia tai uusiutuneita esittäjiä, useampi kivijuhlasukupolvi yhdessä esittämässä (=jälkikasvua).
Monipuolisesti hyvä ohjaus ja esillelaittaminen. Ohjaaja Samuli Reunanen eläytyi katsomossa jokaiseen vuorosanaan. Esitys oli hänessä sisällä, jolloin se välittyi myös katsojalle.

Tarina (Veijo Meren alkuperäisteksti): Aleksis K kirjoitti lähes koko näytelmän ajan sitä yhtä suurta teosta, Seitsemää veljestä, kirjoitti sen kolmeen kertaan. Hän tajusi, että jotain merkittävää oli syntynyt.

Kun likinäköiset tai kokonaan näköalattomat arvostelijat lyttäsivät sen, Aleksis masentui, sairastui ja kuoli. Loppu oli Meren tulkintaa. Minusta nuo oli keskeiset pointit: kirjailijan näky, iso kirja, perusta, jolle Suomi rakennettiin, ja aikalaisten ymmärtämättömyys, joka mursi kirjailijan. Ymmärtämättömyys, vanhasta kiinni pitäminen ei ole aivan tavatonta nykyäänkään.

Näytelmässä tuodaan myös esiin Aleksin kokemuksia, joista hän ammentaa sisältöä kirjoihinsa, esim. hääkohtaus. Myös ajan kulttuurielämän ja politiikan suuntaukset vilahtelevat esityksessä.
Näkökulma oli ehkä hieman helsinkiläinen, olisi voinut tuoda vahvemmin esiin Aleksin nurmijärveläiset juuret, maisemat, ihmiset ja kielen.

Paljon toimintaa, mutta myös monitasoista oivaltavaa sisältöä. Joukkokohtaukset tekee mieli vielä mainita erikseen. Onnittelut!

Niin, se vielä, että Kiven ajan Ahlqvistille on tapana nauraa, mutta ahlqvisteja on riittämiin meidänkin aikanamme. Silläkin tavalla tätä aikaa Kivi ja hänen teoksensa ja hänestä tehdyt esitykset." (Markku Jalava)


"Kiitos hienosta ensi-illasta! Vaikuttava teos, joka vain parani loppua kohti. Yleisö hengitti kanssanne samaa tahtia, niin intensiivinen oli tunnelma lopussa." (Satu Vasantola)


"Vahva teksti, vahva ohjaus, vahva Aleksis Kivi, kiinnostava musiikki, onnistunut tulkinta ja kokonaisuus - Kiitos Samuli Reunanen, Iiro Ollila ja Kivi-juhlien huonekunta! Tällainen vahvuus on juurevaa, koskettavaa, Taaborinvuorta itseään. Kylmästä säästä huolimatta mieli ja sydän lämpöä kihisten oli kiva ajella kotiin! Kannattaa käydä katsomassa - suosittelen!!!" (Meebu Lahdenpää)


"Kiitos tästä, veditte jalat alta heti alussa ja sama tahti jatkui läpi näytelmän: hieno ohjaus, tarkka rytmi, hieno musiikki, näytelmä täynnä yllätyksiä, loistavia roolisuorituksia pienimmästä suurimpaan, ja sokerina pohjalla kuoro, joka eli mukana koko ajan. Mestariteos! Menkää ihmiset katsomaan! kaikesta näki, että kaikki esiintyjät uskoivat siiheen, mitä tekivät ja uskoivat itseensä!" (Jaakko Kivistö)


"Loistava esitys! Hienot näyttelijäsuoritukset, musiikki, upea toteutus ja ohjaus. Onnittelut kaikille!" (Marjukka Bruun-Vartia)


"Hieno ensi-ilta takana. Vaikka harjoituksissa kohtauksia on näynyt moneen kertaan silti tuntui kuin ne näkisi ensimmäistä kertaa. Upea tunnelma katsomossa ja kerrankin sain keskittyä vain näytelmään. Kiitos vielä teille kaikille. Mahtava etuoikeus olla mukana näin upeassa joukossa." (Marjaana Laajakoski, puvustaja)


"Ai, että miten paljon ukon kanssa pidimme näkemästämme!! Viimeiset kaksi tuntia istuimme Aleksiksen synnyinkodin pihalla miettimässä, että mikäs meidän ylitsemme äsken oikein jyräsikään ja voimalla. Lisää tätä, kiitos!!" (Elsa Vähätupa)


"Oli puhutteleva ja onnistunut kokonaisuus. Kiitos esityksestä!" (Kaisu Paulanto)